Kan Tahlillerinde CA 19-9 Nedir, Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan Tahlillerinde CA 19-9 Nedir, Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan Tahlillerinde CA 19-9 Nedir, Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan testinden sonra sonuçlar arasında birçok farklı değer görüyoruz ve sağlık uzmanı değilsek bunlar kafa karıştırıcı olabilir. CA 19-9 bunlardan biridir. CA 19-9, bir tür karbonhidrat antijenidir ve doğrudan pankreas kanseri ile ilişkilidir. Bir kanser belirteci olarak kabul edilir. Bu nedenle yüksek olduğu durumlarda birçok kişiyi endişelendirebilir ancak kanser dışındaki hastalıklar da bu değeri artırabilir.


Yüksek CA 19düzeyi de doktorunuzun kanserden şüphelenmesine neden olabilir ve bu nedenle başka testler istenebilir.

Ancak bazı iyi huylu hastalıklar da CA 19-9 düzeyini yükseltebileceğinden, bu düzey yüksek olduğu için kesin tanı konulamaz. Öncelikle, CA 19-9 nedir? Bazı uzmanlara göre bir glikoprotein antijeni olmasına rağmen, genellikle bir karbonhidrat antijeni olarak kabul edilen CA 19-9, bir kanser antijeni ve tümör belirteci olmasına rağmen, birçok kanser türü ve iyi huylu hastalıklarla ilişkili olmasına rağmen, temel olarak kabul edilir. Pankreas kanseri ile ilişkili olup, seviyesi kanser şüphesini artırır ve ayrıca pankreas kanseri tedavisine yanıtı ölçmek için değerlendirilir.



CA 19-9 değerleri için normal aralık ne olmalıdır? Kan testi sonuçlarında CA 19-9 seviyesi normal kabul edilen 37 U/mL'nin altındadır. 37 U/mL'nin üzerindeki bir okuma yüksek ve 5 U/mL'nin altındaki bir okuma düşüktür. Ancak düşükse endişelenmenize gerek yoktur ve çeşitli testler istenip doğruluğu kontrol edilir. Hemen kanseri düşünmeyin: Yüksek CA 19-9 ne anlama gelir? CA 19-9'un 37 U/mL'nin üzerinde olduğu durumlar CA 19-9 yüksekliği olarak kabul edilir. Bu antijen doğrudan pankreas kanseri ile ilgili olduğu için yüksek çıkana kadar kanserden şüphelenilmez. kanseri teşhis etmek için CA 19-9 neden yükselir?

Pankreas Kanseri Safra kanallarında gelişen bir kanser türü olan kolanjiokarsinom, karaciğer kanseri türleri, mide kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri türleri Adenokarsinom Yumurtalık kanseri türleri Yemek borusu kanseri türleri Meme kanseri Rahim kanseri Pankreatit adı verilen pankreas iltihabıSafra yollarının iltihaplanmasısirozhepatit safra taşı oluşum tipleri Tiroid hastalığı İltihaplı bağırsak hastalığı Kistik fibroz İskelet kanal kesesi enfeksiyonu

CA 19-9 yükselmesine neden olan hastalıklardan bazıları listenin uzunluğundan da anlaşılacağı üzere şu şekildedir, ancak CA 19-9 seviyesi doğrudan ilişkili olsa da sadece pankreas kanserinde veya kanser artışlarında değildir. diğer kanserler. Yani, CA 19-9 yüksek, kanser bulursanız hemen endişelenmenize gerek yok. CA 19-9 pankreas kanserlerinin yüzde 80'inde, mide kanserlerinin yüzde 42'sinde ve kolon kanserlerinin yüzde 24'ünde oranında artmaktadır. Ancak bazı enfeksiyonlar ve safra taşı oluşumu gibi basit hastalıklarda CA 19'da -9'da artış gözlenir.



Dolayısıyla kanser teşhisi için tek başına yeterli değildir. CA 19-9'un standart CBC testleri ile ölçülmesi her zaman gerekmeyebilir, çünkü bu değerin ölçülmesi önceden bazı semptomların görülmesini veya değerin yüksek düzeyde olmasını gerektirir. Sizi doğru yönlendiren kişi doktorunuzdur. CA 19-9 testi ile birlikte istenen testlerden bazıları şunlardır:

CEAB, bilgisayarlı tomografi, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme, biyopsi,

Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi Pankreas kanseri hakkında bilmeniz gerekenler: Yüksek bir CA 19-9 düzeyi her zaman pankreas kanseri anlamına gelmese de, bazı bilgiler yardımcı olabilir. Pankreas (pankreas) midenin arkasında bulunur ve sindirim enzimlerinin yanı sıra şekeri düzenlemeye de hizmet eder. Gerekli hormonları üreten bir organdır. Bu organı oluşturan hücrelerin işlevlerini kaybedip kontrolsüz bir şekilde tümöre dönüşmesi durumuna pankreas kanseri denir.


Maalesef pankreas kanseri için risk faktörleri tam olarak bilinmemekle birlikte sigaranın yaş, aile öyküsü, diyabet, erkek olma, kronik pankreatit, çalışma, iş gibi durumlar üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Kimyasallara maruz kalmak pankreas kanseri için risk faktörleri olabilir. Kesin olmamakla birlikte erken evre pankreas kanserinin ilk belirtileri midede başlar. Midede şişkinlik, sürekli rahatsızlık ve iştahsızlık en yaygın olanlarıdır. Ani şeker hastalığı başlangıcı, pankreas kanserinin en belirgin semptomlarından biridir.


Alkol içtikten sonra bir pankreatit atağı da bir semptom olarak kabul edilebilir. Doktora ne zaman gitmeli? Tüm kanserlerde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır ancak her zaman kanser olma korkusuyla yaşamak doğru değildir. Alışılmadık şekilde deneyimlenen durumları hızlı bir şekilde fark etmelisiniz. Sebepsiz veya olağandışı bir şekilde ortaya çıkan mide sorunları konusunda uzmanlaşmış bir

doktora görünmeniz önerilir.



Pankreas kanseri başta olmak üzere birçok farklı hastalığa bağlı olarak yükselebilen CA 19-9 nedir, seviyesi nedir gibi soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detayları tartışıyoruz. değeriniz hakkında en doğru ve spesifik bilgiyi bir tıp uzmanından almanız gerektiği konusunda.